Saturday, October 11, 2014

Diari Mengandung : 1st Chapter :)

Assalamualaikum...

*Peringatan:ada unsur unsur hal hal wanita, harap membaca dengan minda yang terbuka*

Kan.... lama tak update. tetiba update pasal mengandung. sesuatu sangat.. mihmihmih.. sejak kahwin, malas gilak weh nak hadap laptop taip pepanjang, layan suami lagi syok. eh! haha! dapat pahala kot.. kekekekeh... *definisi "layan" tu which mean sama sama tengok tv ke, goreng cucur bagi suami makan ke, layan sama sama main candy crush ke.. bukan "layan" yang 18x tu ye.. itu kita simpan diam diam... hahah!

Tanpa membuang masa dengan mukadimah yang panjang, saja nak share ngan korang my first pregnancy experiences. cewah! ok, tahu, ramai je dah jadi ibu, mommy, mama, ummi, mak, bonda, semua, kecoh je nak share jugak kan. hehe.. anyway, semua wanita pon teruja kot anak pertama. kalau boleh nak share 1 dunia berita gembira kan?

Aku story dari awal la ek, tu pon kalau korang tak muntah la nak baca sebab rasanya macam banyak je nak share sebab dah lama tak asah bakat mengarang kan...

Ok, first aku dapat tahu mengandung 5 June 2014. seakan Allah kurniakan hadiah yag paling bermakna dan berharga dalam hidupku sebab 3 June adalah tarikh lahirku... *ayat novel sangat... hahah! Last aku period 30 March - 5 April. so supposely, kalau ikut cycle period aku, 1 May dah period for bulan seterusnya. Tapi tak period period. Time yang sepatutnya aku period tu memang ada rasa senggugut and a bit frust sebab memang aku dengan husband hope dapat baby. Masa tu tak cek lagi UPT terus message husband minta maaf bagai sebab usaha tak bejaya. orang tengah frust, macam macam la rasa...

Lepas 2minggu still period tak keluar keluar, aku pon decided nak cek UPT tu walaupun was was sebab simptom simptom nak period tu ada, senggugut, breast sakit, sakit pinggang, jerawat sebutir dua. masa tu husband tak tahu pon aku nak cek UPT sebab tak nak la bagi harapan pelsu kat dia kan. kang takde, keciwa kali kedua pulak. ok, bila cek, negative. sadis.

Senggugut semakin kuat. masa tu dah 3minggu tak period lagi. husband cakap, jom lah cek kat klinik. then pergi la cek kat klinik Maxwell Ipoh atas suggestion Tirah sebab doktor dia memang superb best super friendly! second cek dekat klinik pon negative tapi masa cek dekat klinik nampak jalur ke dua tu kabur sangat. maybe doktor taknak bagi harapan juga kot.

Sebulan dah berlalu. dah masuk bulan June! sebulan skip period. dulu masa sebelum kahwin, memang period aku tak menentu. kadang kadang 2bulan sekali baru period. tapi dengan izin Allah, lebih kurang 5-6 bulan sebelum kahwin, period normal, cycle 26-28hari sampai la last aku period March-April tahun ni, period alhamdullilah ok. ha, dah bulan June, memang tak senang duduk la kan, dengan senggugutnya tak hilang hilang, sakit breast lagi, so aku nekad nak buat third UPT......

 and alhamdullilah UPT positive! Bahagianya lahai masa tu.. masa tu husband ada sekali, dia pon teruja... hehe.. pastu cepat cepat kteorang pergi klinik Maxwell sahkan... *apa yang aku study, setiap wanita mengandung, tahap hormon hCG tak sama, tu yang awal awal kabur tu. 


Masa di klinik Maxwell, doktor scan nak tengok baby sebab doktor cakap kalau ikutkan perkiraan period aku, baby dah 9weeks, so baby dah nampak. so scan la... 

ni pic 1st scan aku. nampak "belon" je... tapi date scan dengan kiraan period tak sama. scan punya bacaan lewat 3minggu. so doktor suggest, lagi sebulan datang scan lagi, kalau still kiraan scan sama, kita ikut scan punya EDD je. and...

yup, EDD scan masih sama. so ikut EDD scan, tak ikut kiraan period aku. kenapa lewat, jangan tanya aku sebab aku pon tak tahu sangat... *eh, EDD tepat tepat tarikh nikah kteorang oke! hadiah anniversary!!! tapi yelah kan, tak tahu bila baby nak keluar nanti, kalau baby nak keluar 24/1/2015, syukur alhamdullilah, hari anniversary & hari baby di lahirkan di dunia, i'm the happiest mommy in this world. cewah! 

Lepas dah buat pengesahan kat klinik Maxwell, so second step kena buka buku pink. buku pink ni kat klinik swasta pon boleh buat, kat klinik kerajaan pon boleh buat. Mula mula aku decided nak buat klinik swasta je sebab dapat layanan yang superb and tak perlu tunggu lama lama kan. tapi bila aku bagitahu bff, diorang semua suggest buat kat klinik kerajaan sebab nanti kalau pregnancy kita problem, kebanyakkan swasta tak nak ambil risiko so diorang pass pada kerajaan, tapi kalau kita takde rekod kat kerajaan, tak ke misi misi nanti hangin je nak kena study balik apa masalah kita. *aku pun tak sure betul ke tak sebab takde pengalaman lagi bab ni......so, di atas nasihat rakan rakan, aku pun buat kat klinik kerajaan. aha, kat klinik kerajaan tak lah seteruk mana pon, tak perlu pon tunggu lama lama, and misi misi semua baik.

tadaaaaaaa..... buku pink 1st baby. alolololololo.......

First buat buku pink nieh, dia akan ambil darah, cek urin albumin&sugar, HGB and so on lah, banyak sangat kene cek pon, aku hulurkan tangan jela ambil darah, hantar makmal. and dapat result bagi misi, misi cakap "ok" tak ada apa apa masalah. aku pon "phewww lega" hahaha! masa first ni, kena cek gigi juga sebab maybe nak cek kalsium dalam badan la kot and nak cek condition gigi elok ke tak elok sebab muntah muntah asid boleh menghakis gigi. *kot la, aku tak tahu. haha!

ni pic scan kat klinik kerajaan, clear sikit gambar baby. masa nieh 11weeks, dah nampak heart beats baby. berair air mata oke... *over* 


ha........... bab alahan....! fuh! *lap peluh jap, panjang lagi nieh nak bebel... hehe

Bab alahan nieh, nak kata semua wanita mengadung alaminya pon tak jugak sebab ada je kawan aku, kakak kawan aku tak berapa nak alah sangat kan. kalau tanya pengalaman aku, herm.. alah teruk juga la. paling teruk bila perut kembung, awal pregnancy dulu, memang perut tiap tiap malam kembung, sampai merekot-rekot tidur. peluk bantal kuat-kuat, urut sendiri, suami urut, mak urut, mak mertua urut semua tak jalan, jadi tahan jela nak buat macam mana, letak juga minyak panas tapi sikit sikit je sebab takut harm baby. 

Dizzy, vomit, tu semua normal sebab perubahan hormon dalam badan. aku pening and muntah muntah teruk juga. makan je muntah. tapi paksa juga makan. paling best bangun pagi lari lari masuk bilik air muntah. walaupun perut kosong, muntah kuning kuning asid yang pahit tu.. perghhhh memang syiokkk wooo.. lepas muntah, pening tu kurang and rasa lega sangat... kalau nak pergi jalan jalan pon sama, standby plastik dalam kereta and handbag sebab muntah nieh tak tentu, kang ko jalan jalan tetbe jeh wek wek.... aku biasanya lari lari la cari toilet nak wek wek sebab malu weh wek wek depan orang ramai. setakat nieh tak pernah la lagi terlepas wek wek kat public. dalam kereta aku dah siap siap buang semua, pastu baru yakin nak jalan jalan kat public.. hehe..

Masak ke bau orang masak ke pon tak boleh tahan. rasa macam euuuuwwwwwwwwww... ah, normal la tu.. tu pon nak celita ka amoi? eh ke nyonya? haha!

TIPS :

Kalau nak ceritakan pengalaman mengandung nieh memang banyakkkkkkkkk sangat nak share tapi aku rasa dah panjang lebar cerita masa awal awal pregnant dulu. so, untuk pengisian bersama, aku share apa yang aku tahu sikit sikit tentang sebelum kita dapat baby *untuk kawan kawan yang rancang nak baby :) ... Next entry aku share lagi tips lain yang aku study sepanjang pregnancy aku ok?

1. Pemakanan sangat penting kalau kita rancang untuk dapat baby. aku dulu pun tak tahu makan apa yang baik untuk dapat baby, sama macam korang fikir, rezekhi baby nieh Allah yang tentukan, kalau Allah nak bagi, bila bila masa sahaja kan. Yup Betul! tapi kita juga mesti berusaha. aku nak kata berusaha sangat pun tak juga tapi bila aku baca baca buku semua, baru aku terfikir balik. so, aku share dengan korang. kalau yang rancang nak baby, elok lah rasanya ambil folic acid sebelum pregnant pon boleh ambil. aku dulu tak tahu. dah mengandung baru tahu boleh makan folic acid tu... tapi aku ada makan supplement vitamin C and vco sebelum pregnant. kalau korang tak nak bergantung pada ubat ubatan/supplement, korang boleh ambil secara natural. makan buah markisa untuk jaga telur (ovum) and sperma supaya telur n sperma tu dalam keadaan yang baik untuk di senyawakan. aku dulu memang hantu markisa sebab mak mertua aku ada tanam.. rasa dia msam masam..

2. Elakkan minum air berkafien, nescafe, teh and air bergas. sebab apa yang aku baca, kafien nieh dia akan serap vitamin vitamin yang badan kita perlu. elakkan makanan makanan yang tajam seperti nanas, cuka, etc. elakkan minum air kelapa, air tebu.

3. Elakkan dari terkena asap rokok or asap asap kenderaan or kilang... husband aku tak merokok.. hehe..

4. Jangan stress!!! ni penting! kene relax je... masa "bersama" suami pun tak boleh stress, jangan fikir apa apa pun masa tu, just "enjoy".. haha! *sila buat buat faham... and please minta suami "stay" for a while supaya "sampai"... teknik lain "ko bawah aku atas ke or aku bawah ko atas ke (monolog dalaman)"... sila study sendiri... kahkahkah...

5. Berat badan yang ideal.. :)

6. Melawat baby baru lahir. haaaa yang nieh memang feveret aku lah.. ehehehe... kalau ada je baby kawan baru lahir, suka la pergi melawat and bisik kat telinga baby tu "tolong doakan aunty dapat baby juga tau, nanti awak dapat kawan"... inshaAllah dengan izin Allah...

7. Selalu berdoa pada Allah s.w.t.



-korang boleh search petua kesuburan etc kalau nak tahu lebih lanjut.... aku share base on pengalaman, sebenarnya banyak lagi info info kalau kita rajin mencari ilmu.... ikutkan rasa nak menaip, banyak lagi rasayan nak share.. tapi dah 2jam mengadap laptop. next entry aku share lagi ye.... :)

-again, apa apa pun kuasa Allah s.w.t.... entry nih bukan untuk menunjuk aku pandai hebat or whateva sebab bagi sesetengah orang isu isu macam nieh sensitif. ada pasangan yang dah lama berkahwin masih tak di kurniakan anak. kalau ada yang tersinggung or sedih, maafkan aku.. aku berdoa gar kalian dapat merasakan apa yang aku rasa sekarang suatu hari nanti.. inshaAllah.... amin....


salam....





3 comments:

  1. Alia.. Kire dkat 2 blan la bru tau ek?

    ReplyDelete
  2. ha ah.. dekat 2bulan baru dpt tahu..... tp lps xperiod tu memang jaga betul la makanan.. sbb 1st pregnancy kita xtahu lagi rahim kuat ke x, and 1st trimester baby kalau xjaga mudah gugur,,,,,,

    ReplyDelete
  3. bestnye jd ibu...tk sbar nk rsa pgalamam mcm kak alia rsa sweet doe

    ReplyDelete